Komend seizoen zullen we deelnemen aan het NK ZonnebootRace in Akkrum op 11 en 12 Mei 2018. Daarnaast staan we ook aan de start van de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco op 12-14 Juli 2018. Bekijk hieronder welke races we vorig jaar hebben gevaren!

Solar Boat Regatta der TH-Wildau (8-9 september 2017)

Een week na Rotterdam breekt het weekend van de laatste race van het seizoen aan.  Deze race is in Wildau, net buiten Berlijn. Op vrijdag zullen we aanwezig zijn voor de technische keuring, op zaterdag 9 september wordt de echte race gevaren: slalom, sprint en endurance.

Hier in Duitsland hebben we een tweede plaats als resultaat neergezet wat een prachtige afsluiting vormt van ons allereerste raceseizoen.

Rotterdam Solar Boat Race (1-2 september 2017)

De een na laatste race van het raceseizoen 2017 vindt plaats in Rotterdam in het weekend van 1 en 2 september. De race is onderdeel van de 40e Rotterdamse wereldhavendagen, een enorm evenement rondom het thema water met honderdduizenden bezoekers. Kortom, een geweldig podium om met de zonneboot te mogen racen!

Tijdens een regenachtige race hebben we toch een mooie 2e plek mogen behalen in het uiteindelijke klassement!

Monaco Solar Electric Challenge (13-15 juli 2017)

Op 13 t/m 15 juli 2017 hebben we met onze boot meegedaan aan de Monaco Solar Electric Challenge: het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco. Na een spannende race zijn we als 3e geëindigd in het klassement, een bekroning op dit prachtige jaar! Hieronder zijn het programma en de daily reports te vinden over alle gebeurtenissen in Monaco.

Programma

 • maandag/dinsdag 10/11 juli

  woensdag 12 juli

  donderdag 13 juli

  vrijdag 14 juli

  zaterdag 15 juli

  zondag 16 juli

  maandag 17 juli

 • Reis naar Monaco

  Testen op zee

  Technische inspectie

  Duurrace

  Slalom, Sprint en Prijsuitreiking

  Boten opruimen

  Vertrek naar Nederland

Daily Report vanuit Monaco

11 juli 2017 – Gisterochtend vroeg zijn we vertrokken met 3 auto’s in de richting van Monaco. Tussen 4 en 7 uur zijn alle auto’s vertrokken. De auto met de trailer iets eerder dan de rest, omdat die natuurlijk een stuk langzamer rijdt dan de rest. Aan het eind van de dag hebben we verzameld in Lyon, waar we een appartementje hadden om de nacht door te brengen. Onderweg hebben we flinke regen gehad, gelukkig hebben de auto’s + trailer het goed doorstaan.

Vervolgens zijn we vanochtend weer vertrokken uit Lyon, na een ontbijtje met koffie en voor de fanatiekelingen een paar baantjes in het zwembad. In het begin van de middag kwamen we daadwerkelijk in Monaco zelf. Na wat rondzwervingen en verkeerde afslagen hebben we uiteindelijk het hotel gevonden, een paar uur later kwam ook de auto met de boot aan in de haven. Hier hebben we de boot op de kade gezet, waar de rest van de week onze thuisbasis zal zijn.

Morgen zullen we vanuit daar het water op gaan om te testen in deze nieuwe omstandigheden. Morgenavond een nieuwe update hoe de tests zijn afgelopen!

12 juli 2017 – Na een goede nachtrust in het hotel begint de dag met overleg voor de verschillende teams: Wat gaat er vandaag precies gebeuren? Wat doen we als de boot niet over de zee vaart zoals verwacht? Wie maakt welke foto’s? Wanneer gaan we de uitkomsten naar het thuisfront sturen? Genoeg om te bespreken dus!

Rond 10 uur komen we aan in de haven, om de boot klaar te maken voor een eerste test. Het blijkt echter lastig om een goede testplek te vinden. In de haven mogen we maar 3 knopen (zo’n 6 km/h) alleen buiten de haven kunnen we lastig bij het water komen. Daarom gaan we de zee op, waar blijkt dat de golven toch iets hoger zijn dan verwacht. Al snel keren we daarom terug naar de haven om te wachten op iets rustiger weer.

’s Middags gaan we opnieuw het water op, dit gaat al een stuk beter dan de eerste test van vandaag. Na een tijdje blijkt echter dat het zonnedek niet 100% waterdicht is gemonteerd op het dek. Omdat de veiligheid natuurlijk niet in het geding mag komen, besluiten we geen risico te nemen en het hele dek opnieuw vast te maken. Daarom zijn alle teamleden de hele avond druk bezig met het loshalen van de cellen, het dek schoon te maken en uiteindelijk de cellen vast te zetten met tape en kit. Wanneer dat eenmaal klaar is, is het hoogste tijd om terug te gaan naar hotel.

13 juli 2017 – Vandaag stond de technische inspectie op de planning. We werden op 5 onderdelen beoordeeld: mechanisch, elektrisch, stabiliteit, veiligheid en vuur. Vier van de vijf onderdelen hebben we vlekkeloos gehaald. Bij het onderdeel elektrisch ontstond echter enige discussie met de wedstrijdcommissie over het interpreteren van de regels. Wij moesten uiteindelijk toch een aanpassing verrichten aan onze accu box, gelukkig was deze aanpassing snel gemaakt. Morgenochtend komt de jury weer kijken om te controleren of deze oplossing voldoet aan hun eisen.
14 juli 2017 – Na een vroeg ontbijtje en wat korte vergaderingen van de subteams hebben we ons vandaag wederom begeven richting de haven van Monaco. Vandaag stond de eerste wedstrijddag op het programma. Voor we konden beginnen moest de wedstrijdcommissie eerst de aanpassingen van ons elektrisch systeem goedkeuren. Na een snelle controle kregen we te horen dat we aan de start mochten verschijnen. Echter vernamen wij een probleem met de zonnecellen. We hebben hierom een deel van het dek afgeplakt om de cellen niet verder te beschadigen en de veiligheid van de piloot te garanderen.

Het eerste onderdeel van de wedstrijd is de endurance. Hier moesten wij zo snel mogelijk 50 rondjes van 600 meter proberen te varen. Als er door één van de teams 50 rondjes gevaren zijn, mogen de andere teams het rondje waar ze mee bezig waren afvaren en is de race afgelopen. Goed nieuws, ondanks de problemen met het zonnedek zijn wij op een hele mooie 4e plek geëindigd met maar liefst 22 gevaren rondes.
Na dit eerste wedstrijdonderdeel volgden nog een parade voor de pers en het snelheidsrecord. Beide telden niet mee voor het klassement maar we hebben hier wel erg mooi kunnen laten zien wat wij inmiddels op vleugels kunnen.

Om deze geslaagde dag goed af te sluiten zijn wij met het team uit eten geweest en is er geproost op een topprestatie. Na het etentje zijn we weer verder gegaan met de werkzaamheden en hebben we ons klaar gemaakt voor de tweede racedag. Morgen racen we de laatste twee onderdelen: de slalom en de championship race.

15 juli 2017 – Vandaag is de doorslaggevende dag van de race, de laatste twee onderdelen staan op het programma.
’s Ochtends de slalom, ’s middags de sprint. Voor de start van de slalom blijkt echter dat het zonnedek niet helemaal goed gemonteerd zit. Daarom besluiten we het zekere voor het onzekere te nemen en een aantal cellen af te schermen tijdens de race. Iets minder opbrengst, maar wel veel minder kans op problemen tijdens de race.

Een uurtje later verschijnt de boot zonder problemen aan de start van de slalom. We krijgen twee pogingen, de beste tijd telt. Als eerste is team Clafis, dat wederom een uitmuntende race vaart. Dan zijn wij aan de beurt: het gaat ontzettend soepel, boven verwachting goed! Onze tijd is uiteindelijk slechts 20s langzamer dan Clafis, met hen zijn we de enige teams onder de 2 minuten. Daarmee bemachtigen we een 2e plek op het onderdeel.
Er is enige tijd tot de sprint, dus die benutten we om een foto te maken met alle meegekomen fans en nog even af te koelen in de zee. Dan is het snel weer tijd om verder te gaan naar de sprint. Bij dit onderdeel gaat het niet om tijd, maar je moet winnen van je directe tegenstander om door te gaan naar de volgende ronde. Onze eerste tegenstander is in de ochtend uitgevallen, klein gelukje voor ons. De volgende race weten we ook te winnen, waardoor we bij de laatste 3 boten zitten! Dan wordt het spannend, misschien kunnen we nog 2e worden… Tijdens de race tegen dat team breekt echter de stuurstang af, einde race. Een 2e plek zit er daarmee niet meer in, maar de 3e plaats is binnen.

Met een 4e, 2e en 3e plek is een podiumplaats binnen handbereik. We zijn niet zeker over de weging tussen onderdelen, dus het blijft nog even spannend. Later die middag krijgen we de officiële uitslag en blijkt dat we die 3e plaats te pakken hebben, iedereen is super blij!
Die avond is er een diner met de prijsuitreiking bij de jachtclub. Hier mogen we onze beker in ontvangst nemen en kunnen we, met prachtig uitzicht over de haven, genieten van onze prestatie. Een geweldige bekroning op dit mooie jaar!

Eneco Zonnebootrace 2017 (26-27 mei 2017)

Als debuutsrace is de zonneboot op 26 en 27 mei te zien geweest tijdens de Eneco Zonnebootrace 2017 in Akkrum, het Nederlands Kampioenschap. Op deze drukbezochte race hebben we een 3e plaats in de topklasse behaald! Bekijk voor verdere uitleg over de race blog 23 en 25 en de foto’s van het weekend.