Eneco Zonnebootrace 2017

Als debuutsrace is de zonneboot op 26 en 27 mei te zien geweest tijdens de Eneco Zonnebootrace 2017 in Akkrum, het Nederlands Kampioenschap. Op deze drukbezochte race hebben we een 3e plaats in de topklasse behaald! Bekijk voor verdere uitleg over de race blog 23 en 25 en de foto’s van het weekend.

Monaco Solar Electric Challenge

Op 13 t/m 15 juli 2017 doen we met onze boot mee aan de Monaco Solar Electric Challenge: het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco. Hieronder zijn het programma en de daily reports te vinden, waarmee we je op de hoogte houden van alle gebeurtenissen in Monaco.

Programma

 • maandag/dinsdag 10/11 juli

  woensdag 12 juli

  donderdag 13 juli

  vrijdag 14 juli

  zaterdag 15 juli

  zondag 16 juli

  maandag 17 juli

 • Reis naar Monaco

  Testen op zee

  Technische inspectie

  Duurrace

  Slalom, Sprint en Prijsuitreiking

  Boten opruimen

  Vertrek naar Nederland

Daily Report vanuit Monaco

11 juli 2017 – Gisterochtend vroeg zijn we vertrokken met 3 auto’s in de richting van Monaco. Tussen 4 en 7 uur zijn alle auto’s vertrokken. De auto met de trailer iets eerder dan de rest, omdat die natuurlijk een stuk langzamer rijdt dan de rest. Aan het eind van de dag hebben we verzameld in Lyon, waar we een appartementje hadden om de nacht door te brengen. Onderweg hebben we flinke regen gehad, gelukkig hebben de auto’s + trailer het goed doorstaan.

Vervolgens zijn we vanochtend weer vertrokken uit Lyon, na een ontbijtje met koffie en voor de fanatiekelingen een paar baantjes in het zwembad. In het begin van de middag kwamen we daadwerkelijk in Monaco zelf. Na wat rondzwervingen en verkeerde afslagen hebben we uiteindelijk het hotel gevonden, een paar uur later kwam ook de auto met de boot aan in de haven. Hier hebben we de boot op de kade gezet, waar de rest van de week onze thuisbasis zal zijn.

Morgen zullen we vanuit daar het water op gaan om te testen in deze nieuwe omstandigheden. Morgenavond een nieuwe update hoe de tests zijn afgelopen!

12 juli 2017 – Na een goede nachtrust in het hotel begint de dag met overleg voor de verschillende teams: Wat gaat er vandaag precies gebeuren? Wat doen we als de boot niet over de zee vaart zoals verwacht? Wie maakt welke foto’s? Wanneer gaan we de uitkomsten naar het thuisfront sturen? Genoeg om te bespreken dus!

Rond 10 uur komen we aan in de haven, om de boot klaar te maken voor een eerste test. Het blijkt echter lastig om een goede testplek te vinden. In de haven mogen we maar 3 knopen (zo’n 6 km/h) alleen buiten de haven kunnen we lastig bij het water komen. Daarom gaan we de zee op, waar blijkt dat de golven toch iets hoger zijn dan verwacht. Al snel keren we daarom terug naar de haven om te wachten op iets rustiger weer.

’s Middags gaan we opnieuw het water op, dit gaat al een stuk beter dan de eerste test van vandaag. Na een tijdje blijkt echter dat het zonnedek niet 100% waterdicht is gemonteerd op het dek. Omdat de veiligheid natuurlijk niet in het geding mag komen, besluiten we geen risico te nemen en het hele dek opnieuw vast te maken. Daarom zijn alle teamleden de hele avond druk bezig met het loshalen van de cellen, het dek schoon te maken en uiteindelijk de cellen vast te zetten met tape en kit. Wanneer dat eenmaal klaar is, is het hoogste tijd om terug te gaan naar hotel.

Hier volgt het verslag van 13 juli
Hier volgt het verslag van 14 juli
Hier volgt het verslag van 15 juli